ŞEKER KULLANIMI KANSER

Kanser, günümüzde grip kadar yaygın görülebilen ve maddi/manevi yıkıcı etkileri olan bir hastalıktır. Bilim dünyasının en popüler konularından biri de haliyle kanser türlerinin tedavisinde etkili yolların bulunmasıdır. Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarsa kanserin tedavisinde gerçekten umut vaat edici görünüyor.

bu çalışmaların amacı;

temel prensip olarak kanserli hücrelerin yaşayabilmesi için gerekli olan enerjiyi kesip, büyümesi ve çoğalmasını engellemek ve ölmelerini sağlamaktır.

 

Kanser hücreleri hayatta kalmak ve çoğalabilmek için bol miktarda glukoza ihtiyaç duymaktadır. Bilim adamları, kanser hücrelerin kullandıkları glukozu sınırlamak için bir takım ilaçlar geliştirerek kanser hücrelerin ölümünü gerçekleştirmek istiyorlar. Böylece bu geliştirilen ilaçlarla, kanser hücrelerine zarar verirken şu anki kullanılan tedaviler gibi diğer sağlıklı hücrelere zarar verilmemesi planlanıyor.

 

O ZAMAN DİYETTEN GLUKOZ KAYNAKLARINI ÇIKARALIM MI?

Kanser hücreleri gibi vücudumuzda neredeyse her hücre, yaşam faaliyetlerini devam ettirebilmek için glukozu enerji kaynağı olarak kullanmaktadır. Eğer diyette glukoz kaynaklarını tamamen çıkarırsak, bu sefer kanser hücreleriyle savaşacak bağışıklık hücrelerini aç bırakmış olursunuz.  Çalışmalarda zaten tüm vücut hücrelerinin değil, kanser hücrelerinin glikoz kullanımını engellemek için spesifik ilaçlar geliştirilmeye çalışılıyor.

Obezite bazı kanser türlerine yakalanma riskini artırmaktadır. Bu nedenle diyetten şekeri çıkartmak obezite riskini azaltacağından kanser riskini dolaylı yollarla azaltabilir. Ama diyetimizden glukozun temel kaynakları olan karbonhidratların hepsini değil, rafine şekerleri çıkarırsak obezitenin ve aynı zamanda kanserin hem önlenmesi hem de tedavisine yardımcı oluruz.

 

Diyetimizde kompleks karbonhidratları;

  • Tahıllar (tam buğday, çavdar, yulaf, ruşeym, kara buğday, kinoa vb.)
  • Sebzeler
  • Baklagiller (mercimek, fasulye, nohut, bezelye, Meksika fasulyesi, maş fasulyesi, barbunya vb.) oluşturur.

Kanseri önleme de kısıtlamamız gereken basit şekerlerse;

  • Beyaz/esmer şeker
  • Fruktoz/glikoz şurubu ve bunların içine girdiği tüm endüstriyel yiyecekler (çikolata, pasta, kek, bisküvi, şekerlemeler vs.)
  • İçecekler (hazır meyve suları, limonata, asitli içecekler vb.)

Gen terapisti profesörü Leonard W. Seymour ‘birçok insan karbonhidratın kötü olduğunu düşünüyor, Ama böyle değil. Bizim karbonhidratlara ihtiyacımız var ve onları kesmek kanserin tedavisini sağlamaz.’ diyor.

Kaynaklar:
  • Sugar-Coated Nanobullet: Growth Inhibition of Cancer Cells In-duced by Metformin Loaded Glyconanoparticles
  • Antagonism of glycolysis and reductive carboxylation of glutamine potentiates activity of oncolytic adenoviruses in cancer cells.
  • Alternative Fuels for Cancer Cells
  • p53-inducible DPYSL4 associates with mitochondrial supercomplexes and regulates energy metabolism in adipocytes and cancer cells.

ISPANAK KOLON KANSERİ

Kolon kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık

Devamını Okuyun

ŞEKER KULLANIMI KANSER

Kanser hücreleri gibi vücudumuzda neredeyse her hücre, yaşam faaliyetlerini

Devamını Okuyun

KRONİK STRES DÖNEMİNDE KİLO?

Günlük hayatta birçok faktör insanı strese sokar. İş hayatının

Devamını Okuyun