OBEZİTENİN YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ

Obezite günümüzün en büyük sağlık problemi haline gelmesiyle, obezitenin tedavi yolları da bir o kadar popüler hale gelmiştir. Son yılların en trend tedavi yöntemleri, bariatrik cerrahiler (sleeve gastrektomi, mide bandı vb.) yerini artık daha ekonomik ve daha az riskli cerrahi olmayan obezite tedavilerine (mide balonu, mide botoksu, gastrik arter embolizasyonu) bırakacak gibi duruyor.

 

Gastrik arter embolizasyonu mide kanaması geçiren hastalarda kanamayı durdurmak amaçlı mideyi besleyen kan damarlarının çeşitli maddelerle tıkanması işlemidir. Bu işlemi olan hastalar daha sonraki muayenelerine geldiklerine, zayıfladıklarını ve iştahlarının kapandığını bildirmişlerdir. Yapılan testler sonucunda da hastaların iştah hormonlarının azaldığı belirlenmiştir. Bunun üzerine doktorlar bu yöntemi obezite sorunu olan hastalara denemeye karar vermişlerdir.

ETKİ MEKANİZMASI

Gastrik arter embolizasyonu için kasık ana damarından ince teller ve borular yardımıyla midenin üst bölümünü (fundus) besleyen ana arter damara girilir. Bu bölgeye mikroskobik baloncuklar gönderilerek mideyi besleyen küçük damarların kanlanması kesilir.Böylece midenin fundus bölümünden salgılanan ghrelin hormonu (açlık iştah hormonu) salgılanması azalır. Bu hormon seviyelerinin düşmesi kişilerin iştahını azalttığı için, hastalar kilo kaybetmeye başlamaktadır.

 

KİMLER İÇİN UYGUN?

  1. Diyet
  2. Egzersiz
  3. Davranış terapisiyle kilo kaybedemeyen;
    • BKI ≥30 kg/m2

 veya

    • BKI ≥27 + komorbiditesi (obezitenin yanında diğer kronik hastalıklarında bulunması: diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, karaciğer yağlanması vb.) olup ilaç kullanan kişiler bu yöntem için uygundur.

YAN ETKİLERİ VAR MI?

Obezite tedavisinde uygulanan cerrahi işlemlere göre ( tüp mide ameliyatı, gastrik bant vb.) daha az komplikasyonu olan bir yöntem olarak düşünülmektedir. Şu ana kadar görülen yan etkiler;

  • Midenin daha az oksijenlenmesi nedeniyle orta derecede ağrı
  • İşlem yapılan bölgelerde gastrik ülser
  • Pankreatit
  • Serum lipaz değerlerinin yükselmesi
  • Bulantı
  • Enjekte edilen mikrokapsül madde alerjisi

SONUÇLAR NET ve GÜVENİLİR DEĞİL

Bu yöntem, kısa vadede (6 ay) ciddi yan etkileri görülmemekle birlikte kilo kaybında etkili sonuçları görülmektedir. Fakat obezite tedavisinde yeni bir teknik olması nedeniyle çok fazla kişide denenmemesi ve uzun vadede sonuçlarını bilmemek, bu teknik için bizi biraz düşündürmektedir.

Yapılan çalışmalar, bireylerin ilk 6 ay ağırlığının %15-18’ini kaybettiklerini göstermiştir. 6 aydan sonra 2 yıla kadar çok yavaş olsa bile hastaların kilo vermeye devam ettiklerini ama sonraki süreçlerde yeniden kilo alma eğilimine girdikleri de bildirilmiştir.

 

BESLENME VE DİYET UZMANLARINDAN DESTEK ALMAK ŞART

Yapılan bazı çalışmalarda  kişilerin müdahale sonrası beslenmelerinin yeterli ve dengeli olmaması nedeniyle kas kayıplarının yoğun olduğunu gösterilmiştir. Bu sebepten dolayı işlem yapılırken kişilerin mutlaka beslenme uzmanından yardım alması gerektiği belirtilmiştir. Kişilerin kayıpları engellemek için yeterli enerji ve proteini içeren diyetlerin uygulanması gerektiği ve kontrast maddelerin vücuttan rahatça atılması, yan etki oluşmaması için de su tüketimine dikkat dilmesi gerektiği bildirilmiştir.

 DYT. ÖZGE TOY

KAYNAKLAR

  • Clinical Safety of Bariatric Arterial Embolization: Preliminary Results of the BEAT Obesity Trial
  • Current and cutting-edge interventions for the treatment of obese patients
  • Bariatric embolization: a new and effective option for the obese patient?
  • Gastric Embolization to Treat Obesity 

 

 

ISPANAK KOLON KANSERİ

Kolon kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık

Devamını Okuyun

ŞEKER KULLANIMI KANSER

Kanser hücreleri gibi vücudumuzda neredeyse her hücre, yaşam faaliyetlerini

Devamını Okuyun

KRONİK STRES DÖNEMİNDE KİLO?

Günlük hayatta birçok faktör insanı strese sokar. İş hayatının

Devamını Okuyun